Sudoku varianten

Iedereen kent het spel Sudoku, echter zal niet iedereen weten dat er verschillende Sudoku varianten zijn. De meestvoorkomende soort is de standaard cijfersudoku 9x9, waarbij de cijfers 1 t/m 9 op een bepaalde manier ingevuld moeten worden in de lege vakjes.

Diverse Sudoku soorten

Behalve de bekende 9x9 cijfersudoku, zijn er ook andere leuke varianten van het spel. Zo is er 4x4 Sudoku, die in principe hetzelfde werkt als de 9x9, alleen dan in een kleiner formaat. Een van de andere leuke Sudoku varianten is Sudoku the Great. De naam zegt het al, deze soort lijkt absoluut niet op de 4x4 en is eigenlijk juist het tegenovergestelde hiervan. Deze variant kent namelijk een veld van 25x25, heel groot dus! Daarnaast heb je nog een aantal bekende soorten zoals de killer Sudoku, hypersudoku, nonomino Sudoku, multi Sudoku, supersudoku, duodoku, 12x12 sudoku en de 'groter dan' Sudoku. Een aantal van deze leuke Sudoku soorten worden hieronder uitgelegd.

De standaard cijfersudoko

De cijfersudoku is de meestvoorkomende soort die ook iedereen kent. Standaard speel je hier op een rooster van 9x9 vakjes en moet je de cijfers 1 t/m 9 op een bepaalde manier invullen in de lege vakjes. De cijfers mogen per vak van 3x3 in de horizontale en in de verticale kolommen maar 1 keer voorkomen.

Er zijn een aantal varianten van de cijfersudoku die minder bekend zijn. Deze maken het spel groter of kleiner. Zo is er de 4x4 Sudoku die ook wel de Mini Sudoku wordt genoemd. Ook kan de Sudoku groter zijn, denk dan aan 12x12 of 16x16. De 16x16 variant wordt ook wel de Hexadoku genoemd. Het grootste verschil is dat hierbij behalve de cijfers 1 t/m 9, ook de letters A t/m F ingevuld moeten worden.

Nonomino Sudoku

Een van de populairste Sudoku soorten is de Nonomino Sudoku. Deze kent ook wel de naam Jigsaw Sudoku. Deze heeft ook een rooster van 9x9, maar geen standaard vakjes van 3x3 erin. Hier zitten namelijk onlogische vakken in die doen denken aan Tetris. Deze vakken hebben ook allemaal een eigen kleur. Voor de rest gelden hier wel dezelfde regels als bij een standaard cijfersudoku.

Hypersudoku

Een andere favoriet onder de vele Sudoku varianten is de Hypersudoku. Als je deze ziet, zou je denken dat het een standaard cijfersudoku is, aangezien deze ook een rooster van 9x9 kent. Toch is hij net wat anders. Er zijn namelijk 4 vakjes van 3x3 aangeduid met een kleur. Behalve de standaard cijfersudoku regels komt er dan nog een regel bij. In deze aangeduide vakjes mag je ook slechts één keer de cijfers 1 t/m 9 invullen.

Relatie Sudoku

Als je geen ervaring hebt met andere Sudoku soorten, zal deze soort er ontzettend ingewikkeld uitzien. Er staat namelijk geen cijfer vooraf vast in de puzzel. Er zijn wel tekens aangegeven. Deze tekens zijn groter dan en kleiner dan. Door deze tekens te bestuderen kun je uiteindelijk wel de puzzel oplossen. Ook bij deze soort gelden de gewone cijfersudoku regels, hoewel deze variant beschouwd wordt als een van de meest ingewikkelde soorten.

Killer Sudoku

Als je de normale cijfersudoku echt te makkelijk vindt, kun je de Killer Sudoku proberen. Hier moet je de normale Sudoku invullen, met een extra berekening erbovenop. Deze variant kent extra gebieden die verschillende vormen hebben. Als speler moet je de optelsom van de cijfers in het vak linksboven invullen. Deze soort is populair in Japan en sinds een paar jaar in de Westerse wereld te zien. Erg vaak zul je deze echter niet in Nederland tegenkomen.

De populairste en bekendste soorten kun je hierboven dus vinden, echter zijn er nog meer varianten van het spel. Als echte Sudoku fan zul je echter vanzelf wel de verschillende soorten tegenkomen!