Sudoku geschiedenis

Sinds de 20ste eeuw is Sudoku een van de populairste spellen onder jong en oud. Het is voor veel fans een geweldig verhaal om de Sudoku historie te horen. In eerste instantie zou je misschien verwachten dat het spel in Japan is begonnen, maar dit is niet het geval. Sudoku werd voor de eerste keer in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gespeeld en daar begon de Sudoku geschiedenis.

Het begin van de Sudoku geschiedenis

Sudoku is een afkorting voor Suji Wa Dokushin Ni Kagiru en het is een vrije vertaling voor 'isoleer de getallen'. In de jaren '70 werd het spelletje bedacht door Howard Garns. Hij was een gepensioneerde architect en freelance puzzelontwerper en de uitgever Dell Magazine in New York publiceerde het spel in 1979 onder de naam Number Place.

Internationale populariteit

In 1986 nam een bijzondere wending plaats in de Sudoku historie. Vanaf dat jaar werd de puzzel echt populair in Japan en de Nieuw-Zeelander Wayne Gould zag een kans in de markt. Hij werkte 6 jaar aan een programma dat Sudoku puzzels kon maken en hij verkocht dit aan The Times. In het buitenland werden ook variaties van Sudoku geplaatst. Zo werden in Frankrijk dubbele cijfers gebruikt en moest je erbij rekenen. Hier werd het zelfs 'magische vierkanten' genoemd. Daarna werden Sudoku's elke dag geplaatst en de Sudoku historie zette zich voort.

Sudoku op de computer

Verder vond er een merkwaardige verandering plaats in de Sudoku historie. Het spel Sudoku kon voor het eerst op de computer worden gespeeld en vanaf 1984 kon iedereen op een DigiHunt Sudoku spelen. Dankzij deze ontwikkeling in de Sudoku geschiedenis konden jong en oud vanuit thuis het spel oneindig spelen. Tegenwoordig kan iedereen online Sudoku spelen op zijn mobiele telefoon of computer en zijn er steeds meer apps beschikbaar voor tablets en smartphones.

Sudoku in Nederland

Vervolgens waaide de rage van Sudoku over naar Nederland. Hier vond iedereen Sudoku's in landelijke kranten terug en sindsdien is dit spelletje niet meer weg te denken. Je kunt ook complete puzzelboekjes kopen in winkels voor de echte liefhebbers van puzzels en raadsels. Er is zelfs een bedrijf, Denksport, dat een hele uitgave aan Sudoku doet. Daarnaast wordt er elke maand miljoenen keren gezocht op Google naar de laatste Sudoku puzzels. Dus de Sudoku geschiedenis is zeker nog niet voorbij!